Oppdatert: 14. Feb, 2023
Har du lyst å lære deg et nytt språk, uten å gå på språkkurs? I så fall kan du laste ned en app for språkopplæring som Duolingo. Her er alt du trenger å vite for å komme i gang den populære språk-appen.
Apper for språkopplæring som Duolingo blir stadig mer populære, og det med god grunn. Appene er enten gratis eller veldig billige, sammenlignet med tradisjonelle språkkurs. I tillegg er de enkle å bruke, og de kan tilpasses den enkeltes behov.
Du trenger dermed ikke å ofre en kveld i uken til å sitte på skolebenken for å lære deg et språk. Du trenger heller ikke å sitte å pugge over bøker. Du trenger bare å slå deg til ro i sofaen og åpne appen – noe som er gull verdt i en ellers travel hverdag.
Når det er sagt, så er ikke alle appene like gode. Det finnes mange dårlige språk-apper der ute, som er enten for enkle eller for vanskelige. De fleste av disse appene har også et begrenset språkutvalg.
Duolingo er en av de bedre appene – og kanskje den aller beste for deg som vil ha gratis språk-app. Her i denne anmeldelsen vår ser vi nærmere på hva du kan forvente deg av Duolingo.
Duolingo har et stort utvalg av språk – inkludert Klingon for dem som vil lære seg “fantasy” språk. De fleste språkene de tilbyr er likevel vanlige språk, slik som fransk, tysk, spansk og italiensk. Per i dag er det totalt over 94 språkkurs tilgjengelig for 35+ språk. Du kan også bruke Duolingo til å lære deg norsk, samt rette språket inn mot spesifikke felt som medisin.
Aller først må du laste ned appen på mobilen din. Appen er tilgjengelig på både Android og iPhone, samt desktop. Du har dermed full tilgang til Duolingo, enten du vil bruke mobil, nettbrett eller datamaskinen din. Når du enten har lastet ned appen eller åpnet nettsiden på datamaskinen, trykker du på “kom i gang” eller “ny på Duolingo?” for å registrere deg som bruker.
Nå kan du velge hvilket språk du ønsker å lære deg. Trykk på fortsett. Nå kan du oppgi hvor mye du allerede kan av språket, samt hvorfor du vil lære språket. Du får opp en oversikt over de generelle læringsmålene for kurset, slik at du deretter kan oppgi hva ditt mål er. Her stiller du også inn hvor mye tid du vil bruke hver dag. Dette kan du endre på senere.
Du blir deretter veiledet gjennom en serie med språkøvelser som du må fullføre før du kan lage deg en profil. Kontoen kan registreres via Google, Facebook eller ved å skrive inn opplysningene dine manuelt. Appen kommer til å spørre deg et par ganger om du vil ha en gratis prøveperiode for Premium-versjonen. Trykk nei hvis du ikke ønsker dette. Trykker du ja, vil du kunne teste ut de ulike funksjonene kostnadsfritt.
Når dette er gjort, kan du begynne å lære. Læringen i Duolingo er bygd opp på en måte som gjør at man lærer seg et språk ved hjelp av spill. Det føles ikke som et klassisk “leksjon-oppgave”-system, og det er nettopp dette som gjør at Duolingo fungerer så bra.
Når man spiller spillene lærer man seg bokstaver, ord og setninger. Duolingo gjør en svært god jobb med å variere oppgavene, slik at man ikke kjeder seg. Du kan altså glemme alt om å sitte ved skolebenken og pugge gloser.
Det er veldig enkelt å komme i gang med Duolingo. Først velger du hvilket språk du vil lære, og så blir du spurt om ditt nåværende ferdighetsnivå. Deretter får du en serie leksjoner som tar deg gjennom de grunnleggende aspektene av det aktuelle språket.
Leksjonene kan som sagt minne om spill og gøye utfordringer. De er korte og effektive, slik at du ikke trenger å sitte så lenge om gangen. Duolingo har innført en rekke tester som sjekker ferdighetsnivået ditt. Dermed kan du hoppe over moduler, dersom du ønsker det.
Det kan likevel være nyttig å begynne fra begynnelsen, dersom du føler deg litt rusten. Du lærer deg dessuten å bruke appen på en enkel måte. Etterhvert som du avanserer, blir leksjonene mer utfordrende. Det er her Duolingo virkelig skinner.
Appen motiverer deg hele tiden til å fortsette, og dette er en veldig viktig faktor når det kommer til å lære seg et nytt språk.
Tiden du bruker på en leksjon kan variere svært mye. Det kommer rett og slett an på deg. Du kan komme deg raskt gjennom de ulike modulene, eller du kan jobbe deg gjennom leksjonene sakte og rolig. Duolingo trenger dermed ikke å ta opp så mye tid. Man kan ta seg en leksjon eller to når som helst, og man trenger ikke å bruke timer av gangen.
Duolingo har en veldig intuitiv og brukervennlig plattform. Appen er enkel å navigere, og det er utrolig enkelt å sette seg inn i hvordan den fungerer. Det er likevel ikke alltid like lett å forstå instruksjonene i leksjonene – spesielt om instruksene gis i et språk man ikke helt behersker. Dette kan være litt frustrerende, men det er alltid mulig å bruke Google Translate til å få litt drahjelp.
Plattformen er upåklagelig når det kommer til å motivere deg til å fortsette. Appen sender deg daglige påminnelser (disse kan skrus av!), og den holder styr på fremgangen din. Du kan også sammenligne deg med andre brukere, noe som er en veldig morsom funksjon.
Alt i alt er Duolingo en svært brukervennlig plattform som gjør det enkelt å lære seg et nytt språk.
Du trenger ikke å betale for å bruke Duolingo. Det er helt gratis! Dette er selvfølgelig en stor fordel, da det gjør at appen er tilgjengelig for alle. Helt fra starten av, ønsket utviklerne å tilby en gratis app for å lære seg nye språk. Dette løftet har de innfridd, selv om det også har kommet en premium-versjon. Duolingo Plus koster fra $6.99 USD per måned.
Du får en gratis prøveperiode på 14 dager til å teste ut tjenestene. Deretter blir du belastet for den månedlige prisen. Det er imidlertid ingen bindingstid, slik at du kan når som helst avslutte ditt abonnement. Du får en rekke tjenester og funksjoner som ikke er tilgjengelige i gratisversjonen.
For eksempel, Duolingo Plus-brukere slipper reklame og kan ta et ubegrenset antall tester. Det koster nemlig å ha plattformen i drift. Reklame er en måte for utviklerne å dekke disse kostnadene, uten å belaste brukerne.
Andre gratis apper for språkopplæring har som regel mye reklame. Heldigvis dukker ikke reklamen opp så ofte på Duolingo. Dersom du ikke har noe imot reklame ca. hvert femte minutt, så kan du helt fint bruke gratisversjonen. Dette er et stort pluss, sammenlignet med andre apper for å lære nytt språk.
Du får dermed språkopplæring av god kvalitet helt gratis, uten å måtte irritere deg grønn over masse reklame. Det er nettopp dette som gjør at Duolingo er en av de beste gratis-appene tilgjengelig for øyeblikket.
Det er flere fordeler ved å bruke Duolingo, men den største fordelen er nok at språkopplæringen faktisk fungerer. Dette er en effektiv måte å lære seg et nytt språk på, og appen er likevel gøy å bruke. En annen stor fordel er at Duolingo er en gratis app for språkopplæring.
Du kan konkurrere mot dine venner inne i Duolingo for ekstra motivasjon. Kanskje det er flere enn deg i venneflokken som har lyst å lære seg et nytt språk? Eller kanskje du vil konkurrere mot et familiemedlem? Funksjoner som dette gjør språkopplæringen mer underholdende og morsom.
Duolingo er ikke så omfattende som andre typer språkopplæringsmetoder. Dette gjør plattformen til et godt valg for dem som ønsker å bli flinkere til et nytt språk, uten å bruke for mye tid på det. Det er en rask og enkel måte å lære seg det nødvendigste, selv om språkopplæringen ikke er blant de mest avanserte.
Ulempen med Duolingo er at opplæringen kan bli for enkel for avansert opplæring. Selv om plattformen stadig utvikler seg, er det enda begrenset hvor mye du lærer av å lytte og lese. Dette er fordi du hovedsakelig oversetter ord og fraser. Du lærer deg derimot nye ord, viktige setninger og blir godt kjent med setningsstrukturen på denne måten.
Det er valgfritt om du ønsker å lese opp setninger høyt. Deretter vurderer appen om du har sagt det riktig. Duolingo har imidlertid holdt tilstelninger hvor brukere kan møtes for å øve på å snakke, lytte og lese sammen for å veie opp for dette, samt skape samhold.
En annen ulempe er at ikke alt er av like høy kvalitet på appen. Duolingo fungerer ved hjelp av såkalt “crowdsourcing”, det vil si at frivillige hjelper med å lage leksjoner. Det er nettopp dette som gjør det mulig for Duolingo å tilby sine tjenester gratis, samtidig som de kan tilby mange språkkurs. Det aller meste er imidlertid av høy kvalitet.
Ja, det gjør de. Det er en effektiv måte å lære seg et nytt språk på, og det er bevist gang på gang. Flere eksperter har testet ut Duolingo for å se om denne typen app kan være en god erstatning for tradisjonell språkopplæring. Det viser seg at de aller fleste som bruker slike apper faktisk lærer seg et nytt språk, og det på relativt kort tid.
Det mange imidlertid savner er læringen man får gjennom å konversere med andre. Det er en viktig del av språkopplæringen, og noe som ikke kan erstattes helt av en app. Det er uansett en flott måte å øve seg på et nytt språk på, i tillegg til å bli bedre kjent med grammatikk og ordforråd.
Kanskje du kan starte en språkgruppe med venner og bekjente, slik at dere kan øve sammen? Dette er en fin måte å lære seg et nytt språk på, og samtidig ha det gøy. Sett frem litt god snacks og kos dere.
Det er ikke til å stikke under en stol at dette er en effektiv måte å lære seg et nytt språk på, og Duolingo er en av de beste appene som finnes på markedet i dag. Appen er gratis, den er enkel å bruke og den fungerer faktisk. Hva mer kan man egentlig ønske seg?
Q: Hvilken app anbefaler dere for å lære et nytt språk?
A: Det er mange gode apper der ute, men vi vil anbefale Duolingo. Dette er en gratis app som faktisk fungerer, i tillegg til at den er enkel og morsom å bruke.
Q: Kan man virkelig lære seg et nytt språk ved å bruke en app?
A: Selvfølgelig kan man det! Det finnes mange metoder for å lære seg et nytt språk, og språk-apper er én av dem.
Q: Jeg har aldri brukt en språk-app før. Er det vanskelig å bruke Duolingo?
A: Nei, det er det ikke. Appen er enkel og intuitiv å bruke, og den forklarer alt du trenger å vite underveis. Hvis du likevel få vanskeligheter, så er det god hjelp å få inne på plattformen.
Q: Jeg har ikke så mye tid til å lære meg et nytt språk. Er det et problem?
A: Nei, det er det ikke. Appen tar ikke så lang tid å bruke, og du kan faktisk sette av knappe 10-15 minutter hver dag, skulle du ønsker det. På denne måten kan du lære deg et nytt språk uten at det tar opp for mye av din tid. Repetisjon er nemlig veldig viktig. Litt hver dag kan være bedre en masse pugging en sjelden gang.
Q: Jeg har lært meg et nytt språk ved hjelp av en app, men jeg mestrer det ikke helt enda. Når er man ferdig med å lære seg et nytt språk?
A: Man kan aldri bli helt ferdig med å lære seg et nytt språk. Det er alltid noe man kan forbedre seg på, og det er alltid nye ord og uttrykk som dukker opp. Man kan imidlertid si at man har god kontroll over et språk når man kan kommunisere fritt og uten problemer i dagligdagse situasjoner.
Det er ikke nødvendigvis viktig å kunne bruke avanserte ord og uttrykk, men det er viktig at man kan forstå og bli forstått. Nettopp dette kan språk-apper som Duolingo hjelpe deg med.