Beste språk apper

De beste språkappene for å lære japansk

Oppdatert: 19. Apr, 2023

Verden er i rask endring, og grensene mellom land og verdensdeler viskes stadig mer ut. Det å lære seg nye språk, vil komme godt med i jobbsammenheng, utdanning og på det rent sosiale plan. I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan du kan lære deg japansk, raskt og enkelt.

Japansk er et veldig spennende språk, men det er også omgitt av mystikk. Det er nemlig ingen som er sikre på hvor språket stammer fra. Språket er et såkalt isolat, og forskere har enda ikke klart å finne ut av hvor japansk skal plasseres på språktreet. Språket er ikke beslektet med kinesisk, men det deler en del likheter med koreansk.

Grunnet likheten med koreansk, er det så langt diskutert om japansk tilhører den tungusiske grenen av den altaiske språkfamilien. Det er viktig å ha i bakhodet at eksistensen til den altaiske språkfamilien er mye omdiskutert. Man har begynt å se på muligheten for at japansk faktisk er et blandingsspråk, og dermed ikke har en ren utvikling fra et grunnspråk. Det er derfor ikke mulig å slå fast språkets genetiske opprinnelse.

Japansk er nasjonalspråket i Japan, og det snakkes av hele 127 millioner mennesker. Språket har utviklet seg gjennom flere perioder, og de kan deles inn slik:

  • gammeljapansk (cirka 700–800: omtrent Nara-perioden)
  • tidlig middeljapansk (800–1200: Heian)
  • sen middeljapansk (1200–1600: Kamakura, Muromachi)
  • moderne japansk (fra 1600-tallet: Edo og følgende perioder)

Lær japansk via en språkapp

Det finnes mange måter å lære japansk på, men en svært populær metode er å bruke språkopplæringsapper. Med dagens teknologi har språkapper utviklet seg både i antall og kvalitet, og du vil ha ingen problemer med å bli flytende i japansk.

Det viktigste er at du velger en språkapp som passer til din måte å lære på, og vi skal vise deg hvilke apper som er de aller beste på markedet i dag.

1. Mondly
Cover image
Tilgjengelige språk: 33
Lære muntlig språk: Ja, i virkeligheten
Lære skriftspråk: Yes
Læringsmetode: Appbaserte leksjoner
Gratis prøveperiode: Ja
Sosial læring: Ja

Mondly er en perfekt app for nybegynnere. Har du aldri snakket japansk før, vil du merke hvor enkelt det er å komme i gang hos Mondly. Her begynner du med det helt grunnleggende før du kan gå videre på mer avansert språklæring. For å øve deg på uttalen din kan du blant annet snakke med en robot gjennom interaktive leksjoner. Mondly støtter seg nemlig på utvidet virkelighet (AR) og virtuell virkelighet (VR). Målet er at du raskt skal lære deg hvordan du deltar i diskusjoner og samtaler.

Hos Mondly vil du raskt forbedre skrive-, lese- og taleferdighetene dine. Du har også muligheten til å spisse inn læringen din ved å selv velge hva du ønsker å fokusere på. Hvis du, for eksempel, ønsker å bli bedre på grammatikk, vil Mondly gi deg tilgang på masse notater.

Mondly har en gratis versjon, men i lengden vil vi anbefale deg å melde deg på et abonnement som gir deg full tilgang til kurset i japansk.

Besøk Mondly for å lære mer om språk appen
2. Lingopie
Cover image
Tilgjengelige språk: 9 språk
Lære muntlig språk: Ja
Lære skriftspråk: Ja
Læringsmetode: TV og podcast
Gratis prøveperiode: Ja, 7 dager
Sosial læring: Nei

Lingopie er en strømmetjeneste med et utdanningspreg. Denne appen byr egentlig på mye mer enn bare underholdning, og er en app vi anbefaler å bruke i kombinasjon med andre språkopplæringsapper. LingoPie har fått mange bra vurderinger, og det er nok fordi den er så enkelt å bruke. De aller fleste av oss ser på TV og film hver dag, men bytter du ut Netflix med LingoPie vil du ha muligheten til å lære deg en haug med japanske ord.

Hos LingoPie kan du se filmer og serier på japansk. Alle filmene og seriene kommer med teksting, og mens du ser på film og TV kan du klikke på ord du ønsker å lære eller ikke helt forstår. Etter at filmen er ferdig kan du få opp alle ordene du merket som flash-kort. Disse flash-kortene kommer med bilder og oversettelse, og disse er mye morsommere å sitte å pugge på enn en japansk ordbok.

LingoPie har en gratis prøveperiode på syv dager, men etter at prøveperioden er over må du kjøpe et abonnement. Binder du deg for en lenger periode blir den månedlige kostnaden lavere, og har du flere i familien som ønsker å lære japansk lønner det seg å velge et familieabonnement.

Besøk Lingopie for å lære mer om språk appen
3. Pimsleur
Cover image
Tilgjengelige språk: 50
Lære muntlig språk: Ja, samtaler
Lære skriftspråk: Nei
Læringsmetode: Appbaserte leksjoner
Gratis prøveperiode: Ja, 7 dager
Sosial læring: Nei

Pimsleur er en perfekt språkapp for deg som vil pugge og lære japansk mer intensivt, med rask fremgang. Hver dag er det leksjoner som varer i en halvtime, og målet er at du aktivt skal lære deg og føle deg trygg nok til å bruke japansk hver eneste dag. Pimsleur vil hver dag vise deg nye, japanske ord, og ordene blir vist på en måte som visstnok skal gjøre at du lagrer dem hurtigere i hukommelsen.

Pimsleur er en språkapp som passer for alle. Læringsmetodene Pimsleur bruker øker i vanskelighetsgrad i takt med din progresjon. Pimsleur har også forenklet japansk grammatikk, og øvelsene er lagt opp slik at du må kunne alt før du går videre.

Pimsleur er en super språkopplæringsapp hvor du virkelig har muligheten til å bli kjent med det japanske språket. Med utvalgte leksjoner, oppgaver og øvelser vil du kunne lære deg å snakke, skrive og lese på japansk. Du har full mulighet til å kunne beherske fremmedspråket 100 %. Leksjonene er også lette å intrigere i hverdagen din.

Du får full tilgang til det japanske språkkurset ved å kjøpe et månedsabonnement. Hos Pimsleur kan du også kjøpe hele leksjonspakken, om du ønsker det.

Besøk Pimsleur for å lære mer om språk appen
4. Rosetta stone
Cover image
Tilgjengelige språk: 25
Lære muntlig språk: Ja, talegjenkjenningsteknologi
Lære skriftspråk: Ja
Læringsmetode: Appbaserte leksjoner
Gratis prøveperiode: Ja, 3 dager
Sosial læring: Nei

Rosetta Stone er en avansert språkopplæringsapp, og denne appen gjør læring enkelt og morsomt. Denne appen bruker flere tilnærmelser for at du skal lære deg japansk, og hovedfokuset ligger på at du skal lære deg betydningen og strukturen til hvert ord og uttrykk. Rosetta Stone bruker mye bilder for at du skal huske nye ord. Andre læringsmetoder innebærer å lytte til japansk, se på videoklipp og lese tekster i tillegg til å motta systematisk instruksjon om grammatikk. Appen kommer med hundrevis av øvelser, som kan brukes flere ganger før du snakker japansk flytende.

Rosetta Stone lærer deg også hvordan du skal håndtere ekte situasjoner ved å vise deg hva du bør og kan si. På den måten bygger appen selvtillit og trygghet før du reiser til Japan og skal gjøre det på ekte. Rosetta Stone bruker et program kalt Dynamic Learning Method. Dette programmet starter med enkle ord og uttrykk før det blir mer avansert i takt med at kunnskapen din øker.

Rosetta Stone har flere leksjoner, men føler du deg usikker eller trenger å øve deg mer kan du snakke med forhåndsinnspilte dialoger. Dette er perfekt om du vil finpusse på uttalen din, og friske opp kunnskapene.

Besøk Rosetta Stone for å lære mer om språk appen
5. Udemy
Cover image
Tilgjengelige språk: 14+
Lære muntlig språk: Ja
Lære skriftspråk: Ja
Læringsmetode: Appbasert
Gratis prøveperiode: Nei
Sosial læring: Ja

Udemy er en språkopplæringsapp som i hovedsak fokuserer på å gjøre det enklere for studenter å lære nye språk, og over 40 millioner av brukerne er nettopp studenter. Udemy tilbyr kurs i ekstremt mange språk, og dette inkluderer selvfølgelig japansk. Udemy sitt japanske språkkurs er tilpasset deg, og det spiller ingen rolle om du kan lite eller mye japansk fra før.

Hos Udemy kan du lære deg japansk gjennom å følge videoleksjoner, lytte til språket og lese tekster. Siden Udemy er en studentrettet app, vil du merke at læringsmetodene er veldig like de som blir brukt på høyere utdanning. Læringsmetodene bygger på en del akademiske prinsipper. Selv om det er lagt opp til at du skal kunne pugge mye, er ikke Udemy noen mindre morsom språkopplæringsapp. Du kan blant annet teste hvor mye du husker gjennom intensive runder med quiz.

Leksjonene til Udemy varer i rundt 30 minutter, men du kan selv studere hvor mye eller lite du vil, og du kan ta leksjonene når det måtte passe best for deg.

Udemy opererer ikke med noen fast månedspris, og alle språkkursene har derfor ulik pris. Udemy tilbyr også gratis versjoner, og du har hele 30 dager på deg til å finne ut om du liker opplegget til Udemy eller ikke.

Besøk Udemy for å lære mer om språk appen
6. Busuu
Cover image
Tilgjengelige språk: 13
Lære muntlig språk: Ja, samtaler
Lære skriftspråk: Ja
Læringsmetode: Appbaserte leksjoner
Gratis prøveperiode: Ja, 30 dager
Sosial læring: Nei

Busuu er en av verdens beste språkopplæringsapper med over 50 millioner brukere. Melder du deg på Busuu sitt japanske språkkurs, blir du umiddelbart en del av et enormt, globalt nettverk av andre språkelskere. Det er dette nettverket som har gjort Busuu så populær. Du lærer rett og slett japansk ved å snakke med andre mennesker som har japansk som morsmål. Det finnes nesten ingen bedre måte å lære å snakke japansk på, og på denne måten får du mye hjelp med å forbedre uttalen din.

Å prate med japanere er ikke den enste måten du kan lære japansk på hos Busuu. De tilbyr også leksjoner, i tillegg til flash-kort, grammatikktester og mange andre spennende læringsverktøy. Hos Busuu kan du utvikle like gode skriveferdigheter som kommunikasjonsferdigheter.

Busuu har en gratis versjon, men skal du ha tilgang til alt Busuu har å tilby bør du vurdere å kjøpe et abonnement. Velger du å forplikte deg over lengre tid vil prisen gå betydelig ned.

Besøk Busuu for å lære mer om språk appen
7. Memrise
Cover image
Tilgjengelige språk: 23
Lære muntlig språk: Ja
Lære skriftspråk: Nei
Læringsmetode: Flashkort-app
Gratis prøveperiode: Nei, gratis versjon
Sosial læring: Nei

Som navnet tilsier, er Menrise en språkopplæringsapp som fokuserer på minnet. Appen skal ha lagt opp læringsmetodene, slik at du lagrer dem raskere i hukommelsen. Gjennom hukommelsesspill som bruker ord, uttrykk og bilder, skal du raskt kunne begynne å prate japansk. I tillegg til å hele tiden skulle holde hukommelsen skarp, kan du se på flere videoer av japanere som leser opp ord og uttrykk på japansk. Du har mulighet til å herme etter.

Memrise bruker mange repetisjonsteknikker, og flash-kort er selvfølgelig en del av læringsverktøyene. Appen er utrolig morsom å bruke på grunn av den spillignende læringsmetoden. Du vil også raskt lære deg hva du skal si og hvordan du skal håndtere hverdagssituasjoner.

Memrise er kun en app som passer for nybegynnere. Dette skyldes at appen ikke fokuserer mye på grammatikk, eller går dypere inn i taleferdigheter annet enn det helt grunnleggende. Memrise tar deg gjennom tre nivåer, men når du har bestått disse nivåene bør du vurdere å gå videre til en ny app om du ønsker å lære enda mer japansk.

Du kan gjennomføre oppgavene hos Memrise uansett når det måtte passe deg. Memrise tilbyr både gratis versjoner og versjoner du må betale for. Går du for Premium-abonnementet, får du tilgang til mange ekstra funksjoner.

Besøk Memrise for å lære mer om språk appen

FAQ om de beste språkapper for å lære japansk

Under følger svar på ofte stilte spørsmål om hvordan det er å lære japansk ved hjelp av språkopplæringsapper:

Hvor lang tid tar det å lære å snakke japansk flytende?

Det kommer veldig an på hvor mye du øver, og hvor raskt du lærer deg et nytt språk. Når du kan regne med å snakke japansk flytende, vil avhenge av flere faktorer. Eksperter sier at de fleste kan snakke et språk flytende etter ett år, og kan gjøre seg greit forstått i løpet av seks måneder.

Hvordan velger jeg den beste japanske språkopplæringsappen?

Det er veldig enkelt! Bare velg en av de appene vi har omtalt i denne artikkelen. Vi har kun listet opp de aller beste språkopplæringsappene, og du kan derfor stole på at disse appene har leksjoner og læringsverktøy som fungerer og er av høy kvalitet. Appene er også forskjellige, noe som er bra fordi vi mennesker lærer forskjellig.

Kan jeg lære japansk ved å kun bruke en app?

Svaret på dette er «ja» for noen apper, men dette er ikke tilfelle for alle apper. En del har komplette kurs, som fokuserer på grammatikk, lesing og kommunikasjon. Andre apper fokuserer på enkelte ting, og du vil dermed være nødt til å bytte eller kombinere dem med andre språkopplæringsapper. Det kommer også an på hvor mye japansk du ønsker å lære deg. Alternativt kan man også studere japansk på UiO.

Kan jeg bruke språkopplæringsapper når jeg er nybegynner?

Ja, det kan du! Mange av språkopplæringsappene er også myntet på nybegynnere, og du vil ikke ha noen problemer med å velge. Memrise, for eksempel, er en ren nybegynnerapp. Mange apper lar deg også begynne på et lavere nivå før du går videre til høyere nivåer. Det er det som er så fint med språkopplæringsapper. De er veldig fleksible.

Oppsummering

Språkopplæringsapper som du bare kan laste ned på mobilen har gitt verden helt nye måter å lære på. Å lære språk har aldri vært enklere, ettersom du ikke trenger å gjøre annet enn å følge leksjoner og gjennomføre oppgaver på din egen mobil uansett hvor du befinner deg.

Språkopplæringsapper er billige, fleksible og de har mange morsomme læringsverktøy. Det er ikke rart at deres popularitet øker, og at mange av oss foretrekker disse appene fremfor å pugge tunge japanske ordbøker. En del språkopplæringsapper er også veldig sosiale ettersom de innlemmer deg i et enormt, globalt nettverk av likesinnede mennesker som også elsker språk. 

Innholdsfortegnelse