Beste språk apper

Hvordan lære et nytt språk?

Oppdatert: 04. Sep, 2023

Det finnes mange grunner til å lære seg et nytt språk. Noen skal studere i utlandet, noen har et favorittspråk de alltid har drømt om å lære seg og noen trenger språkkunnskaper i forbindelse med jobb. Uansett hvilken grunn du måtte ha, kan det å lære seg et nytt språk være krevende. Om du ikke ønsker å bruke mer tid enn nødvendig, vil det lønne seg å legge en god plan.

Før du begynner

Du vet antagelig allerede hvilket språk du ønsker å lære deg, men har du tenkt over hvorfor eller hva du skal bruke det til? I likhet med mange andre store oppgaver, vil også denne lettere la seg gjennomføre om du har klare, tydelige og, ikke minst, realistiske mål.

Målene gjør det lettere for deg å se at opplæringen faktisk går fremover. Sørg for å feire fremgangen din, uansett hvor stor eller liten den måtte være.

Du kan også glede deg over det faktum at forskere mener det å lære et nytt språk er styrketrening for hjernen. Forskning har vist at hjernen blir mer plastisk av å veksle mellom to språk. I tillegg har studier også vist at flerspråklige har mer grå hjernemasse enn de som kun snakker et språk. Når du synes ting begynner å bli vanskelig, kan du trøste deg med at du gjør noe ordentlig bra for hjernen din. Det er faktisk så bra å snakke mer enn ett språk at de som har anlegg for Alzheimers utvikler sykdommen seinere enn de ville gjort dersom de kun snakket ett språk.

På skolebenken

Ønsker du å lære deg engelsk, fransk, spansk eller kinesisk? Det er fremdeles mange som foretrekker å studere språket de ønsker å lære seg. På høgskoler og universiteter i Norge kan du ta årsstudium, bachelorgrad eller mastergrad med fokus på ett spesifikt språk. Mange velger å ta et årstudium i det utvalgte språket for å få undervisning i helt grunnleggende språkforståelse.

Årsstudium vil gi deg 60 studiepoeng, og du vil få et vitnemål som kan komme til nytte i jobbsammenheng eller videre studier. Ønsker du å få en mer spesialisert forståelse av et språk, kan det være lurt å bygge på med videre utdanning. Et årsstudium varer et år, med mindre du tar det deltid, og det er ca. ett år ekspertene mener at du trenger for å bli skikkelig god i spansk, italiensk, portugisisk og andre verdensspråk.

På et årsstudium vil du gå gjennom flere fag, som er knyttet opp mot at du skal få en grunnleggende og bedre forståelse av språket. Det blir lagt opp til at du deltar på forelesninger, jobber med oppgaver og samarbeider med andre studenter.

Mange studier åpner opp for at du kan ta deler av studiet i utlandet ved ett av universitetene som skolen du går på samarbeider med. Skal du studere engelsk, kan det være veldig lurt å ha en studieperiode i England. Da vil du være omringet av engelsk hele tiden, og du vil være nødt til å bruke språket aktivt om du skal kunne kommunisere med engelskmennene.

Ta språkkurs i utlandet

Det er ikke aktuelt for alle å begynne på tradisjonell skole igjen, men heldigvis finnes det veldig mange andre alternativer måter å lære et nytt språk på. Undervisning er uansett nyttig, men med språkskoler kan du kombinere undervisning og ferie.

Det finnes mange selskaper som spesialiserer seg innen språkskoler, og det legges opp til at studiet foregår i et land som snakker språket du ønsker å lære deg. Det finnes språkskoler i England, USA, Japan, Irland, Kina, Frankrike og mange andre steder rundt omkring i verden. Mange av disse er tilpasset for barn på ungdomsskolenivå, videregåendenivå og voksne samt fagfolk over 20 år og 25 år.

Med språkskole kan du være bortreist i alt fra noen uker til flere måneder. Du følger et opplegg med undervisning på dagtid, men på ettermiddagen og kvelden kan du utforske området du oppholder deg i. Har du deltatt på språkskole, er det noe du vil huske for resten av livet. Du får muligheten til å oppleve verden, møte nye mennesker og lære deg et helt nytt språk. Fordelen med å lære språket i landet du er i er at du må bruke det hele tiden. Det er nemlig det som er nøkkelen til å lære et nytt språk.

Det er ikke alltid så lett å velge mellom språk du ønsker å lære deg, i hvert fall ikke hvis du er en skikkelig språkentusiast. Noen språkskoler gir deg muligheten til å lære flere språk i løpet av et spesifikt antall måneder. Slike intensive språkkurs er ofte lagt opp slik at du i bestemte uker studerer et språk, før du drar videre til en ny lokasjon for å lære et nytt språk.

Ønsker du primært å reise på egen hånd for å lære språk er dette også en mulighet, selv om det krever mer egendisiplin. De fleste sier at den beste måten å lære språk på faktisk er å oppholde seg mye i landet og snakke med de lokale. Endel land i Europa er faktisk svært billige å reise til og bo i, slik at dette kan gjøres ganske rimelig. Skal du for eksempel lære Portugisisk, Polsk eller lignende kan dette være en god måte å spe på språkkunnskapene.

Språkapper for språkopplæring

Det fantastiske med dagens teknologi er at det finnes mange enkle og raske måter å lære et nytt språk på. Du må ikke dra på skolen for å studere et språk hvis du ikke ønsker, har råd eller tid til det. Har du en mobil tilgjengelig, kan du laste ned språkopplæringsapper.

Språkopplæringsapper er designet for å gjøre språkopplæring morsomt og lett tilgjengelig. Gjennom mobilen din kan du lære språk ved å følge med på leksjoner, gjøre oppgaver og spille huskespill. Det finnes mange forskjellige språkapper, og hver app har en litt ulik oppskrift på opplæring.

Derfor er det veldig viktig å velge en språkopplæringsapp som passer for deg. Mange språkapper egner seg for nybegynnere, mens andre har opplegg for deg som har kjennskap til visse språk fra før av. Babbel ligger på førsteplass når det kommer til beste språkapper. Denne språkappen har vært på markedet i mange tiår, og har millioner av språkentusiaster som brukere. Dette har sikret et pedagogisk opplegg av høy kvalitet, som sikrer deg å oppnå en høy forståelse av språk, som engelsk, fransk, tysk og italiensk.

Babbels læringsopplegg er satt sammen av språkeksperter, og brukere melder at de opplever en betydelig forbedring i ferdigheter på bare to måneder. Måten du lærer språk på hos Babbel er ganske enkel. Du følger leksjoner som tar opp sentrale temaer og som hjelper deg med å perfeksjonere uttalen din, og du løser tilsvarende oppgaver som hjelper deg med å huske nye ord og grammatiske regler bedre.

Ønsker du en språkapp som er gratis og baserer sinn opplæring mer på spill, er Duolingo appen for deg. Hos Duolingo kan du lage en avatar, og spille flere ulike lærespill som handler om språk og språkkjennskap. Appen har flere enn 20 språk tilgjengelig, og det er en veldig personlig app som skreddersyr sitt opplegg etter hva innsendt data forteller om deg.

Er du glad i å lære sammen med andre, er Busuu en perfekt app for deg. Denne appen fokuserer nemlig på det sosiale rundt språklæring, og den har dermed et enormt nettverk å tilby som du blir en del av så fort du har opprettet en konto. Skal du for eksempel lære kinesisk, kan du prate med andre mennesker som har kinesisk som morsmål. Fordelen med dette er at du vil få forstehåndshjelp med uttale og skriving, og du trenes daglig opp i hvordan du skal bruke fremmedspråket for å gjøre deg forstått av de menneskene som har språket som morsmål. Gjennom dette nettverket har du også mulighet til å komme i kontakt med andre mennesker som skal lære det samme språket som deg.

Andre språkopplæringsapper som er verdt å nevne er:

·         Rosetta Stone

·         Udemy

·         Pimsleur

·         Memrise

·         Mondly

·         LingoPie

·         Drops

·         Tandem

Lær språk ved å se på film og TV

Veldig mange av oss ser på film og TV hver eneste dag, eller vi ser serier på mobilen vår når vi er ute og reiser. Hvis du blir litt mer bevisst på hvordan du ser på film, kan du faktisk bruke underholdningsdelen av dagen din til å lære et nytt språk.

LingoPie er en kjent app og strømmetjeneste. Hos LingoPie kan du se TV og film på det språket du skal lære deg, men vær oppmerksom på at appen har et begrenset utvalg med tilgjengelige språk. Poenget med LingoPie er at lyden og tekstingen skal være på fransk, portugisisk eller italiensk. Dukker det opp noen ord du ikke kan, merker du disse ordene i underteksten. Etter at filmen er ferdig, dukker alle ordene du har merket som flash-kort med en oversettelse. På denne måten kan du enkelt pugge ordene helt til du kan dem.

Det lønner seg også å lese bøker på fremmedspråket du skal lære. Da vil du hele tiden få inn nye ord, og du vil også automatisk se hvordan ordene kan brukes i setninger. Å se på nyheter på fremmedspråket du skal lære, er også en god idé. Poenget er å hele tiden ta det nye språket aktivt inn, slik at du hele tiden trigger hukommelsen din og gjør det nye språket til en naturlig del av livet ditt.

Bruk lydbøker

Hvis du ikke er så glad i å lese eller så på film, er lydbøker et veldig godt alternativ. Med en lydbok trenger du bare å lytte til en ferdig opplest bok, og det kan du gjøre uansett hvor du befinner deg. Med en lydbok har du ikke muligheten til å se ordene, men forskning viser at det er like nyttig å lytte til dem. I tillegg er det en stor fordel at du hører hvordan ordene skal uttales korrekt. Dette vil hjelpe deg med din egen uttale.

Veldig mange språkkurs er også tilgjengelig i lydbokform. Her får du ikke løst oppgaver eller spilt læringsbaserte spill, men du vil få veldig gode kommunikasjonsferdigheter på det fremmedspråket du skal lære deg. Du vil for eksempel kunne lytte og herme etter hva du kan si på en restaurant når du skal bestille mat eller betale for deg, eller hvordan du bestiller transport. Alt etter hva du foretrekker, kan du lære deg fraser du vil trenge å vite i dagligdagse situasjoner.

Å kombinere bruken av lydbøker med en del av de overnevnte læringsmetodene, vil garantert gi deg det beste resultatet på din språklæring.

FAQ om hvordan lære et nytt språk

Under følger svar på noen ofte stilte spørsmål om språkopplæring.

Hvor lang tid tar det å lære et nytt språk?

Hvor lang tid det tar å lære seg et nytt fremmedspråk, er veldig individuelt. Det kommer an på flere faktorer som hvor enkelt det er for deg å lære et nytt språk, og hvor mye du øver. Forskere har allikevel funnet ut hvor lang tid dette tar i gjennomsnitt, og denne målestokken sier at du skal klare å gjøre deg forstått i løpet av seks måneder. Med vanlig øving skal de aller fleste kunne snakke et nytt språk flytende i løpet av ett år.

Koster språkskoler mye?

Å ta en utdannelse i Norge koster ingenting, bortsett fra at du må betale en semesteravgift som varierer fra studiested til studiested. Skal du derimot studere i utlandet, eller melde deg på språkskole hos en privataktør, må du regne med å betale for deg.

Hva det koster å studere i utlandet varierer også fra land til land, og skole til skole. Med språkskole så vil prisen bli påvirket av destinasjon og hvor lenge du skal reise og studere gjennom skolen. Du bør i hvert fall regne med at prisen ligger fra 20 000 kr og oppover.

Må jeg betale for språkopplæringsapper?

Bortsett fra Duolingo, vil de aller fleste språkopplæringsappene kreve penger for at du skal ha et abonnement hos dem. Mange av appene har gratis versjoner, men disse er gjerne sterkt begrenset og du vil ikke lære mye skal du kun forholde deg til dem. Du kan betale for tjenesten til språkappen én gang i måneden, eller du kan kjøpe ut hele kurset med umiddelbart. De aller fleste språkopplæringsapper er uansett ikke dyre, og de blir billigere jo lenger du bruker dem. Ofte er det en symbolsum det er snakk om.

Oppsummering

Med dagens globaliserte verden hvor landegrenser stadig hviskes bort, har det aldri vært viktigere å lære flere språk. Jo flere språk du kan, jo mer attraktiv blir du på jobbmarkedet. Å lære språk har også en sosial side, da det vil åpne en helt ny verden for deg. Du kan snakke med flere mennesker, forstå nye kulturer og du vil kunne lese langt flere bøker. Språk gir deg en bedre forståelse av hvordan verden henger sammen, og hvordan andre mennesker lever sine liv.

I dag finnes det heldigvis så mange alternativer til å lære språk, at det er mulig for alle som ønsker å lære et eller flere språk å finne en metode som passer for dem. 

Innholdsfortegnelse